Monday, April 29, 2013

Review : The Croods

Assalamualaikum,
This is movie review about The Croods.

Eep (Emma Stone) is a girl in a family of Neanderthal Cavemen (Homo sapiens neanderthalensis) living and hunting in pre-historic times, talking about how her family is one of the few to survive nearby, mainly due to the strict rules of her overprotective father, Grug (Nicolas Cage). When in their cave home, Grug tells a story to the rest of the family which includes his wife Ugga (Catherine Keener), his daughter Sandy (Randy Thom), his son Thunk (Clark Duke), and his mother-in-law Gran (Cloris Leachman) with a character that mirrors Eep's curious nature. He uses this story to warn the family that exploration and 'new things' pose a threat to their survival, and says to never not be afraid. This irritates the bored and adventurous Eep, and when the family falls asleep after dark, she ignores her father's advice and leaves the cave when she sees a light moving outside the cave.

Seeking the light's source, she meets Guy (Ryan Reynolds), an intelligent caveboy (Homo sapiens sapiens). She becomes fascinated with the fire he manages to create and is eager to learn more. He tells her about his theory that the world is reaching its 'end' and asks her to join him. She refuses and Guy leaves, but not before giving her a noise-making shell to call him if she feels the need for help. Shortly afterwards, Eep is then caught by Grug (who had been frantically searching for her). Grug brings Eep back home, planning to keep her in the cave for the rest of her life. He is joined by the rest of the family, who Eep then tells them about Guy and shows them the shell given to her, only for them to destroy it in fear of 'new things'. An earthquake then occurs, sending everyone running for the cave, only to be stopped by Grug moments before the cave is destroyed by falling rocks. When they climb over the wreckage to discover a land with lush vegetation, much different from their usual surroundings of rocky terrain. Grug takes his family into the deep forest to find a new cave.

While becoming aware of their new surroundings, the family are chased by a "Macawnivore" (a large, macaw-colored machairodontlater called 'Chunky') and attacked by a swarm of "Piranhakeets" (deadly red-furred, piranha-like birds). In an act of panic, Eep sounds a horn similar to that which Guy gave her. Guy hears this and rushes to her. Thinking quickly, he creates a torch of fire, which scares the birds away. The rest of the family are then captivated by the fire, having never seen it before. They steal Guy's torch and accidentally set the land around them in flames. Some giant corn is also lit, which rockets up to the sky, prompting a display of fireworks and covers them as popcorn. After feeling impressed with Guy's intelligence and mind of 'ideas', Grug bottles him in a hollow log to carry him in, then suggests that they take solitude in the cave of a nearby mountain mentioned by Guy. Guy is forcibly persuaded to lead the way, and soon begins to learn of the Croods' way of living, which he thinks of as unusual.


      


After an unsuccessful hunting attempt, Guy, his 'pet' sloth, Belt (Chris Sanders), and Eep build a puppet to fool and lure nearby animals. Having captured something afterwards, the family greedily devours everything they caught. Guy and Eep are more sparing. The others realize their greediness and stop eating. Grug then tells another of his morale-lowering tales, this time mirroring the events of their day, mentioning a girl Grug and Ugga had before Eep was born who did venture away from her cave and died. Guy then tells a story of his own about a paradise he nicknames "Tomorrow".

The next day, the family reaches a path coated in spiked rocks. A freed Guy then presents one of his various inventions called shoes. He makes some out of all the resources he can find, for each family member. This gains him some respect from the others except for Grug who starts to feel jealous of Guy's cleverness. After a slew of Guy's ideas help the Croods on their continuing journey, all the family members gain something. Ugga, Gran, and Sandy have their first idea to get past carnivorous plants (which showed what Ugga looked like without her hairband), Thunk encounters a crocodile-like dog who he calls Douglas (and later teaches him to roll off a tree), Eep and Guy grow closer together, while Grug is stranded in a ravine forcing Ugga to go back for him. They all reach a tree to stop for another night except for Grug, who feels distraught by his family abandoning his traditions of 'Yesterday' for Guy's traditions of 'Tomorrow.' The next day, a 'desperate' and left-out Grug shows the others some of his ideas (like a snapshot that involves the family being slammed with a flat rock) which all end up failing and humiliating himself. They soon reach the mountain, where Grug is unable to convince the family that settling in nearby cave is a better option, reaches to full anger, and proceeds to attack Guy. The two become stuck in tar and Guy reveals his family died drowning in it and their last words inspired his traditions of "Tomorrow." Grug has a change of heart towards Guy, before he and Guy use a trap to use Chunky to free themselves.

As they are about to reach their destiny, an earthquake opens a deep ravine in their path. Grug throws each of them across the gap and reconciles with Eep, but is left behind. He takes shelter in a cave and makes a torch. After seeing a large blank rock face, he paints a large cave-drawing of the Croods and Guy together. He then encounters Chunky, who proceeds to attack him until the torch is accidentally blown out, panicking them both. The newly-reformed Chunky lies near Grug where he has an idea. He then uses a skeleton carried by the Piranhakeets to transport himself, Chunky, Douglas, and several other animals across the ravine barely escaping the oncoming "end" destruction. He and the whole Crood family settle down in a paradise-like environment and Grug invents the first hug with Eep. Grug becomes less protective, letting the family be more adventurous and risk-taking, and gaining some pets, thus bringing happiness to them all and ride out towards the sun for "Tomorrow." (Source: Wikipedia)







Asyik bagi 5 bintang untuk filem ini. Sangat best dan rugi kalau tak tengok. Pergi tengok sekarang juga.
Till Next Entry.
xoxo

Friday, April 26, 2013

Perjalanan Anak Muda Malaysia Yang Berbakat Menuju Bintang melalui Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara

Cornetto, bersama dengan Astro, membawa drama bersiri baru berdasarkan tema K-Pop

Kuala Lumpur, 23 April, 2013 – Anak-anak muda Malaysia telah memberanikan diri mereka untuk diuji bakat bagi menempah tiket menuju kemasyuran melalui Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara. Mereka telah mempersembahkan bakat menyanyi, menari dan berlakon masing-masing untuk menawan hati empat orang hakim selebriti, seterusnya terpilih untuk membintangi siri drama bertemakan K-Pop dengan konsep yang diilhamkan oleh  Cornetto.

Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara arahan Prem Pillai dijadualkan ke udara melalui saluran Astro Ria (Saluran 104) mulai 1 Mei selama sembilan minggu. Siri drama ini mengisahkan tiga pasangan anak muda yang melalui perjalanan hidup yang penuh dugaan dan cabaran dalam mencari identiti sebenar diri mereka. Mereka akhirnya mencapai kejayaan apabila masing-masing semakin hampir menjadi seorang bintang.

“Cornetto terharu dengan pengalaman ini apabila menyaksikan beberapa anak muda Malaysia berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai impian dan aspirasi mereka. Walaupun berlainan latar belakang, individu-individu berbakat ini telah membina pertalian yang lebih mesra melalui persahabatan dan kasih sayang.  Ini juga mencerminkan aspirasi jenama kami. Kami gembira dapat menyediakan platform kepada anak-anak muda untuk mempersembahkan bakat mereka kepada khalayak ramai,” menurut Ali Salman, Pengarah Jualan, Kategori Aiskrim, Unilever (Malaysia) Holdings Sdn. Bhd.

Ketua Kumpulan Saluran Hiburan Astro, Azlin Reza Azmi berkata, “Sejajar dengan komitmen Astro untuk menawarkan hanya pengisian yang terbaik dan yang paling segar melalui platform kami, Astro Ria membawakan drama terbaru Kisah Chenta Uda & Dara, sebuah kolaborasi dengan Wall’s Cornetto.

“Tahun lepas, kami menerima maklum balas yang positif dan sangat menggalakkan untuk Cornetto Uda & Dara musim lalu. Oleh sebab itulah, kami memutuskan untuk membawakan drama bersiri serba baru ini bagi mencari ramai lagi anak muda tempatan yang berbakat. Kami berharap program ini membuka pintu dan peluang kepada golongan muda untuk berkecimpung dalam industri hiburan kita.”

Peserta yang berjaya telah menerima tunjuk ajar daripada aktres dan hos televisyen terkenal, Yasmin Hani; penyampai radio fm ERA, Shaq; pemenang So You Think You Can Dance Malaysia Musim 1, Alam; dan model veteran, aktor televisyen dan pentas, Tony Eusoff.

Bukan itu sahaja, para peserta turut berpeluang berlakon bersama selebriti terkenal termasuklah Dafi Ismail, ChaCha Maembong, Alif Hadi, Radhi Khalid, Mustapha Kamal, Normah Damanhuri, Namron, Sheila Mambo dan Azhar Sulaiman, serta penampilan istimewa oleh Yasmin Hani, Alam dan dua orang penyampai radio ERA fm; Shaq dan Haniff Hamzah.

Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara bukan sahaja menampilkan para bintang popular, malah turut memaparkan kisah hidup yang sangat menarik. Sempena siaran treler istimewa siri drama ini, Cornetto memperkenalkan pembungkusan baharu untuk varian Classic dan Royale. Bermula dengan bahagian atas aiskrim dengan coklat yang enak, kacang yang rangup sehingga ke bahagian hujung wafer berisi coklat yang lazat, memberikan hidangan aiskrim yang memenuhi cita rasa pengguna daripada mula hingga akhir.

Ikutilah siaran Astro Ria (Saluran 104) setiap Rabu jam 9.00pm mulai 1 Mei, dengan siaran ulangan setiap Sabtu jam 5.00pm untuk menyaksikan pengalaman K-Pop para peserta, serta bagaimana mereka mencapai potensi sebenar untuk menjadikan impian mereka menjadi bintang televisyen satu kenyataan.

Untuk maklumat lanjut tentang barisan pelakon Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara serta berita terkini, sila layari laman Facebook Cornetto di https://www.facebook.com/iluvcornetto.

Para Pelakon.

Kharina + Fariq 

Sofea + Ilham

Zain + Aisha

With Director Prem Anand Pillai.

Press Conference click HERE.

Till Next Entry.
xoxoxo

Thursday, April 25, 2013

Press Conference Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara

Assalamualaikum,
Kisah Chenta ini berlaku pada 8 tahun lepas dimana Asyik dan si dia berjumpa di...... hehe.. sambungan tunggu lepas kahwin. Sekarang kisah Chenta Cornetto Uda dan Dara yang akan bersiaran pada 1 May 2013 di Astro 104. Asyik dah tengok trailers drama ini. Boleh tahan menarik juga. 

Untuk remaja yang mahukan kelainan dalam drama bolehlah tengok drama ini nanti. Sangat bersemangat untuk mencapai cita-cita masing-masing. Kisah yang banyak memberi pengajaran untuk kita dalam menempuhi kehidupan harian sebelum dapat mencapai kejayaan dalam hidup. Jangan lupa untuk saksikannya nanti. 

Pada 23 April 2013 yang lepas Asyik diberi kesempatan untuk menghadiri Press Conference untuk drama Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara. Bertempat di The Bee, Publika , Solaris Dutamas. Antara artis yang terlibat adalah Dafi dan ChaCha Maembong. 

Ramai talent baru yang astro perkenalkan dalam drama ini. Walaupun baru tapi semuanya sangat berbakat. Bukan saja dalam lakonan malah tarian, nyanyian dan sebagainya. Untuk itu jangan terlepas untuk menyaksikan drama ini pada 1 May 2013 di Astro Ria 104, 9.00pm - 9.30pm every Wednesday. Jom kita tengok aktiviti di Press Conference tersebut.

Sebelum Asyik masuk ke The Bee. Daftar dan lepak dulu kat luar.

Table for Media dan Blogger.

Tentatif program untuk hari tersebut.


Props yang disediakan untuk bergambar.

Asyik dah mula bergambar dengan props dah. Cannot wait ok sebab macam-macam props ada tapi yang ini paling Asyik suka.

Alam Wakaka pun ada bersama kumpulan Flow Fever.

Orang kuat Astro dan para pelakon.

Bergambar sambil makan aiskrim Cornetto. Yummyy..

Yeahhh..Press Conference bermula. Macam-macam soalan yang panas ditujukan kepada mereka.

Alif Hadi sbg Fariq dan Anwar Mokles sbg Ilham.

Para pelakon Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara. Dafi sbg Zain dan Chacha Maembong sbg Aisha. Dan yang pakai dress pendek warna purple itu nama dia Syafiqah berlakon sbg Sofea.

Asyik dan Giorgio Izas with our big Cornetto of the day. Kalau betul ada aiskrim besar itu memang penat nak habiskan.

Foods of the day. Sedap sangat. Yang penting kenyang. Makan bersama aiskrim Cornetto perisa Strawberry.

Yes Asyik again bersama Cornetto yang besar perisa Vanilla.

Bersama director Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara, Prem Anand Pillai. 

Bersama Jen Shukri atau dalam drama itu namanya Khairina.

Shaq host of the day dan Alif Hadi atau Fariq dalam drama tersebut. Muka diaorang ini samalah.

Dapat bergambar dan gambar sekali. Terus di'print' kat sana. Bestkan. Bersama Syafiqah blogger.

Dapat gift yang memang Asyik tak sangka akan dapat. Banyak betul aiskrim yang diberi. Semua perisa ada. Yang paling cute dapat bantal love Cornetto.

Kat sini Asyik ada rakam video persembahan dari kumpulan Flow Fever masa kat sana. Bolehlah korang tengok. Maaf kalau gambar kurang memuaskan. Biasalah pencahayaan tak cukup.
Hope korang enjoy.

Till Next Entry.
xoxoxo

Tuesday, April 23, 2013

Featured : Hijabista May 2013

Assalamualaikum,
Sekali lagi dengan perasaan yang agak malu nak post entry tentang ini tapi nak kongsi juga dengan korang semua. Walaupun kecil jea tapi rasa begitu dihargai sebabnya bukan senang gambar sendiri nak keluar majalah. Confirm sesiapa yang nampak gambar sendiri keluar majalah akan tersenyum sendiri walaupun ntah pape jea yang ditulis. Dalam seumur hidup apa salahnya kalau kita cuba untuk membanggakan diri sendiri kan. Itu dinamakan self improvement. hehe. 

Yang terbaru gambar dan artikel kecil yang ditulis oleh Asyik keluar sekali lagi dalam majalah Hijabista tapi kali ini keluaran Mei 2013. Kecil jea tapi seronok dapat tengok. haha. 'Agak perasan disitu'. Jangan marah yea korang. Sharing is caring. 

Cantik cover majalah Hijabista bulan Mei 2013. Yatt Hamzah nampak lain dari biasa lebih kawaii.

Nampak tak Asyik yang mana satu?hehe. Cer teka. 

Malunya tengok ayat sendiri. Ntah pape jea tulis kan. Seperti ada yang tidak kena disitu. Takpe practice make perfect kan.

Ruangan artikel.

hehe. Ciput jea kat situ.

Till Next Entry.
Sharing is caring.
xoxoxo

Friday, April 19, 2013

Gajah Gajah.. A Pygmy Elephant Project

Assalamualaikum,
A Pygmy Elephant Project nama diberi untuk projek yang mulia ini. Salah satu projek yang memberi kita kesedaran on the vulnerability of wildlife and highlight the recent deaths of 14 Bornean pygmy elephants in Sabah. Marilah kita sama-sama menghargai alam sekitar dan haiwan yang masih ada dimuka bumi ini supaya tidak pupus.



Nice artwork.


My name is Bai. Gajah itu nama dia Bai.

Hye Bai. hehe

Remember to Love Them, Not Hurt Them.


Christine Nalina Das’ painting, entitled ‘Comfort’, depicts a pygmy elephant calf Joe which lost its mother. The painting is up for sale and the proceeds will go to the Borneo Conservation Trust.

.
.
.
.
.
.

What I'm Wearing
Necklace Gift from Fair & Lovely Events. Thanks Jess for choosing this for me.


Cewah cantik necklace tu. Sangat suka.

Till Next Entry.
xoxoxo