Tuesday, April 21, 2015

Beauty Review : Red Porcelain by Color Sensational Lipstick

Assalamualaikum,
Merah ialah satu warna yang sangat garang dan berani. Tak semua berani nak cuba warna ini. Tapi Asyik cukup suka pakai warna-warna yang bright atau warna panas ini. Boleh nampak keyakinan di situ walaupun sebenarnya dalam hati penuh rama-rama. hehe. Kali ini Asyik nak review tentang lipstick dari Maybelline. Asyik beli lipstick ini satu set dengan nail polish. Nail polish belum cuba lagi sebab terlupa nak beli nail polish remover. But both in red color. Asyik suka Red Porcelain Lipstick by Maybelline ini sebab texture dia creamy dan sangat lembut bila disapu. Sekali sapu dah cukup terang dan nampak cantik. And Red Porceline boleh beri bibir nampak berkilat seperti pakai lip gloss. Very sexy and brave.
RP41 Red Porcelain
Crisper color from pure pigments. Creamier feel from nourishing honey nectar. Lipcolor so rich, so stunning…it’s sensational.
    
See the different before and after wearing this Red Porcelain. :)
Rated : 5/5
Price for both product : RM32.++
Where to buy : Watson, Guardian and any cosmetic shop.

Till Next Entry.
Love, Asyik.

Saturday, April 18, 2015

Bukan Senang Nak Jadi Senang. Bukan Susah Nak Jadi Susah.

Assalamualaikum,
Apa khabar korang semua? Alhamdulillah Asyik so happy now with new status as a wife and new workplace. Allah S.W.T itu tahu yang terbaik untuk kita kan. Sebelum ini selalu merungut kenapalah rezeki nak dapat kerja yang diidamkan susah sangat. Banyak kali dah cuba tapi masih lagi belum ada rezeki. Lepas habis belajar, hampir setahun lebih dah Asyik tamat belajar dalam Master in Visual Communication and New Media. Banyak dugaan sebelum boleh berjaya ini. Masalah dengan duit, transport dan macam-macam dugaan yang sangat mencabar. Habis belajar sempat jugalah Asyik menganggur dalam 4-5 bulan kalau tak salah. Habis konvo barulah nampak ada peluang untuk kerja. Alhamdulillah Asyik berpeluang kerja dengan international school. So jadi cikgulah Asyik waktu itu. 

Sekolah ini memang mencabar juga sebab kena mengajar pelajar-pelajar dari luar negara yang menetap di Malaysia. Kebanyakannya anak-anak orang yang ternama jugalah. Bukan senang tau nak melayan kerenah mereka ini. Tersilap marah tersalah cakap mahu kena kita. Tapi Asyik suka mengajar kat sini sebab diaorang ini comel sangat. Mahu tak comel semua mixed macam-macam bangsa. hehe. Dapat bergaul dengan bangsa asing ini memang membuka minda Asyik. Ada budaya yang baik yang boleh kita ikut.

Waktu kerja kat sini Asyik memang takde transport lagi jadi menyewa kat Jalan Klang Lama, dari situ naik train nak ke sekolah. Memang cari rumah yang berdekatan dengan train jea. Complicated juga sebab jauh dari rumah, sampai di hentian yang berdekatan sekolah kadang-kadang takde teksi so terpaksalah jalan kaki. Masa ini fikir supaya selamat sampai jea, sebab kawasan ini banyak anjing dan kawasan dia scary sikit sebab banyak bengkel kereta dan sunyi. Demi mencari rezeki Asyik sabar. Family memang risau sangat tapi Asyik cakap takpe jangan risau. Alhamdulillah yakin dengan Allah S.W.T memang tak ada yang bukan-bukan jadi. Waktu ini tunang banyak tolong juga, petang-petang kalau dia tak ada kelas dialah yang tolong ambil balik dari kerja (husband dah sekarang ini) hehe. 

Lepas itu Asyik mencuba lagi untuk dapatkan kerja idaman tapi kecewa lagi. Asyik berhenti kerja kat sekolah ini dan kerja di salah satu universiti swasta di Shah Alam sebagai pensyarah. Masa kerja kat sini pun Asyik belum ada transport lagi. Menyewa kat Shah Alam, nak pergi kerja awal-awal itu jalan kaki sebab rasa macam dekat jea dengan rumah tapi lama-lama disebabkan kerja yang terlalu banyak dan memikirkan keselamatan diri Asyik naik teksi. Nak jimat ini bukan mudah tau kat Shah Alam. Semua nak kena bayar dan perlukan duit. Sebulan kerja, husband pun dapat kerja yang sama (tunang waktu ini) dengan tempat Asyik. Dia baru habis belajar jadi Asyik suruh dia cuba kerja kat tempat Asyik juga. Alhamdulillah dapat pula. Dia yang banyak membantu Asyik kalau ke tempat kerja. Syukur sangat ditemukan dengan dia. Dari masa belajar sampai sekarang tak pernah bosan tolong Asyik. Kerja kat sini jugalah Asyik dapat beli kereta sendiri. hehe

Sekarang dah hampir 3 bulan jadi isteri dia dan lagi sekali Asyik dan husband dapat kerja ditempat yang sama yang dari dulu Asyik dan dia idamkan. Pensyarah di salah sebuah universiti awam di Kelantan. Alhamdulillah, dapatlah husband balik kampung dia. hehe. Dekat juga dengan kampung Asyik kat Penang. 3 kali Asyik cuba kerja ini, lepas kahwin baru dapat rezeki kerja kat sini. Allah S.W.T itu maha mengetahui bila waktu terbaik untuk DIA beri. Alhamdulillah, walaupun jauh dari bandar besar tapi kat sini lebih tenang dan bahagia dengan suami. Apa yang Asyik nak boleh dikatakan setakat ini boleh dapat dan InshaAllah takkan lupa semua yang banyak membantu. Terutama sekali keluarga sendiri dan keluarga mertua.

Okay panjang pula membebel kali ini. Kat Kelantan pun banyak tempat menarik tau. Selalu Asyik gagal nak control nafsu shopping. hehe. Nasib baik ada suami yang supportive gitu. Ikut jea isteri dia yang banyak kerenah ini. Asyik suka juga shopping online sebab kadang-kadang ada yang menarik dan unik. Bila Asyik rasa susah nak dapatkan secara terus Asyik akan survey dan beli online. Especially bab baju, memang Asyik cerewet sikit. Asyik sekarang suka beli baju yang ready to wear yang senang dan mudah nak pakai. Kadang-kadang cari material yang tak payah iron. hehe. (malas gitu). Satu lagi kena unik dimata Asyik.

Tak tahu mana nak dapatkan baju yang cantik, unik dan selesa? Haaa kat Zalora Indonesia ada banyak pilihan. Tergugat nafsu shopping Asyik. Susah nak pilih sebab semua cantik dan unik. Sebenarnya ada dah yang berkenan. Kat bawah ituuuuuuu... Tak nak gitau korang yang mana nanti korang beli pula. hehe. Happy shopping now!
Till Next Entry.
Love, Asyik



*Bukan Senang Nak Jadi Senang. Bukan Susah Nak Jadi Susah. Bersyukurlah Selalu.

Tuesday, April 14, 2015

Beauty Review : IR Beauty Skincare

Assalamualaikum,
Anda mencari produk berasaskan organik dan semulajadi? Dah cuba macam-macam produk tapi masih sama? Allergik dengan bahan kimia? Nak murah? Inspire Radiance Skincare ada jawapan untuk masalah anda. IR Beauty Bar Soap dan IR Beauty Cream. Boleh didapati dalam 1 set atau berasingan. Anda yang buat pilihan. Harga mampu milik dan berbaloi. 
IR Beauty Cream
■ Diformulasi dari bahan terhebat seperti avocado, seed oil@habatus sauda, olive@buah zaitun, collagen, jojoba, grape oil, apple steamcell, mineral aqua dan sweet almond
■Krim yg tiada sebarang bahan kimia
■ Teskturnya yg lembut dan kaya sebagai agen penyembuh kulit yg bertindak dari dalam
■ Mencerah, memutih, menganjal, membentuk semula lapisan kulit
■ Mudah meresap dan bertindak untuk mengurangkan garis halus dan kedutan
■ Melembabkan kulit dengan mendalam, menjadikannya begitu lembut dan halus bak sutera.
■ Sesuai untuk menentang tanda penuaan awal.

Dapatkan segera dengan harga cukup berbaloi. Boleh dipakai pada waktu siang dan malam tanpa ragu ragu.
Keistimewaan IR Beauty Bar Soap:
■Mengurangkan stretchmarks selepas bersalin
■Menghilangkan kesan hitam dileher, ketiak, perut dan seluruh badan
■Menghapuskan kulit kering dan kusam
■Mengatasi masalah kulit muka yang berminyak 
■Mengatasi masalah eczema....baby pun selamat guna
■Mengatasi masalah kulit kaki pecah
■Mengatasi masalah jerawat di badan
■Mengatasi masalah bau badan
■Mengatasi rasa gatal bagi baby dan kanak-kanak yang terkena chicken pox / campak
■Menghapuskan parut jerawat/ jeragat dimuka, melicinkan kulit muka
■Menghapuskan selulit dan ketuat
Cara nak buka sabun ini mudah, hanya tarik bahagian plastik putih itu dan anda boleh terus sahaja guna. Kalau nak jimat boleh potong kecik-kecil sabun itu dan selebihnya boleh simpan dahulu untuk kegunaan dilain masa. 
Cara penggunaan sangat mudah. Boleh ikut contoh dibawah dan gosokkan ke seluruh badan atau bahagian yang anda ingin bersihkan. Bau sabun ini macam bau tembikai susu pun ada juga.
IR BEAUTY CREAM - RM75.00 (Rated 4/5)
IR BEAUTY BAR SOAP - RM45.00 (Rated 4/5)

Keajaiban Untuk Wajah yang Jelita Menawan. Cuba lah sekarang dan rasai perbezaannya. PM segera ke +6011-1227 1321

VISIT :
Instagram : irbeautyskincare_official

Till Next Entry.
Love, Asyik.

Monday, April 13, 2015

Beauty Review : NYX Extra Creamy Round Lipstick

Assalamualaikum,
Mesti korang perasan yang entry Asyik kebelakangan ini banyak betul review tentang lipstick. Asyik pun tak tahu kenapa sekarang ini obses betul dengan lipstick. Kalau boleh semua jenama nak cuba. Yang terbaru dalam koleksi lipstick Asyik dari jenama NYX. NYX Extra Creamy Round Lipstick sememangnya extra creamy and suitable for dry lips. Packaging dia absolutely memang cantik, senang nak buka dan pegang.
NYX Extra Creamy Round Lipstick is a classic lipstick. The mineral-based emollient formula offers a beautiful velvet texture, saturated color and it resists wear and smudging. It’s your go-to lipstick. From Pure Nude to Pink Lyric to Chic Red, Round Lipstick is available in a jaw-dropping variety of shades.
Asyik punya pilihan warna kali ini HESTIA (LSS526). Asyik rasa warna ini memang nampak mewah dan sesuai untuk sesiapa yang ingin nampak kelainan. Bau dia pun sedap!
Perbezaan sebelum dan selepas pakai NYX Extra Creamy Round Lipstick. Muka terus nampak sangat berbeza dari biasa.
Asyik tak berapa ingat exact price maybe dalam linkungan RM20++. And you can get this lipstick at Sephora.
NYX Extra Creamy Round Lipstick  - Rated 5/5

Till Next Entry.
Love, Asyik.

Sunday, April 12, 2015

Beauty Review : Neesya Skincare

Assalamualaikum,
Neesya (bererti rama-rama dalam bahasa Yunani) melambangkan semangat individu moden masa kini. Rama-rama mewakili asas kebebasan, kecantikan semulajadi dan keupayaan tersembunyi. Seperti rama-rama yang merupakan simbol transformasi, setiap individu mempunyai kecantikan dalaman yang sedang menanti untuk didedahkan. Itulah yang istimewanya produk Neesya ini. Bahan-bahan yang digunakan kebanyakannya adalah dari bahan semulajadi dan selamat serta diuji secara saintifik, dan berkesan. Rangkaian penjagaan kulit premium ini mempunyai harga yang berpatutan.

Semua produk Neesya bebas daripada pewarna dan paraben demi keyakinan pelanggan. Kilang menghasilkan produk Neesya disahkan sijil GMP untuk memastikan proses kualiti tinggi dipatuhi.
Setakat ini Asyik dah cuba keempat-empat produk diatas Illuminating Essence, Eye & Lip Makeup Remover, Brightening Overnight Mask dan Brightening Enzymatic Refiner. Terutama sekali Illuminating Essence dan Eye & Lip Makeup Remover memang dah jadi kegunaan Asyik setiap hari sekarang ini. 

Lepas cuci muka memang Asyik wajib Asyik akan pakai Illuminating Essence kemudian Asyik akan pakai bedak dan makeup seperti biasa. Kulit Alhamdulillah memang tak kering.

Eye & Lip Makeup Remover pula dengan sekali sapu kat bahagian yang guna makeup memang terus hilang malah mengekalkan kelembapan wajah dan kulit wajah langsung tak terasa pedih.
Eye & Lip Makeup Remover yang dicipta khas untuk membersihkan kesan solekan yang kalis air dan susah ditanggalkan tanpa menghakis dan merosakkan kulit terutamanya di sekitar kontur mata dan bibir.

Diperkaya dengan pati minyak bunga matahari yang kaya dengan Vitamin A,C dan E untuk khasiat anti-penuaan. Mengkondisi serta menghidratkan kulit, menjadikan kulit sekitar mata bersih dan lembut.
CARA PENGGUNAAN
Goncangkan botol supaya cecair dua warna dalam dicampur sebati. Tuangkan cecair atas kapas. Dengan gerakan perlahan, sapukan kapas yang basah atas mata / bibir untuk menanggalkan kesan bahan solek. Ulangi proses dengan kapas yang bersih sehingga ditanggalkan.
Gambar pertama muka Asyik dengan makeup kemudian Asyik sapukan sedikit makeup remover pada kapas dan siap terus hilang semua makeup.
Ini kesan makeup untuk seluruh wajah Asyik, tanggal habis semua.
Illuminating Essence meningkatkan seri wajah dengan berkesan menggunakan teknologi Lumiscience°TM dengan pendekatan secara 360 darjah. Kesan lutsinar wajah dikembalikan apabila kulit menjadi cerah, terhidrat serta dilindungi kerosakan yang disebabkan kesan radikal bebas serta tekanan dari kesan pengoksidaan.

Hasilnya, kulit wajah yang cerah dan sekata. Ekstrak Silver Vine membantu mengurangkan kesan karbonilasi protin dan meningkatkan kesan lutsinar kulit wajah. Kandungan Alpha MelightTM pula membantu mencegah bintik hitam, serta memberikan kesan kilauan pada kulit wajah.

Kompleks semulajadi seperti tembikai, epal dan ekstrak lentil membantu meningkatkan kadar lembapan dan hidrasi kulit dengan mengembalikan semula keadaan sel yang sentiasa lembap dan penuh dengan kompleks pelembapan.

CARA PENGGUNAAN
Gunakan dua kali sehari untuk mengembalikan seri wajah anda dari segala petanda kulit yang tidak sihat, kering serta tidak sekata. Protin yis yang dihasilkan melalui kaedah bio-teknologi serta dicampur dengan mineral berlian dan mother of pearl, membantu melicinkan kulit serta membolehkan kulit yang lebih sinar berseri. Disapukan pada wajah sekurangnya dua kali sehari. Kulit yang letih dan tidak bermaya serta dengan tona yang tidak sekata akan bertukar menjadi lebih terhidrat dan kembali berseri.

Brightening Overnight Mask masker intensif yang diformulasikan dengan ekstrak Silver Vine dan Alpha MelightTM. Mengandungi konsentrasi agen pencerahan yang berfungsi untuk meratakan warna kulit yang tidak sekata, memulihkan tenaga dalam sel kulit serta memastikan hidrasi pada kulit semasa tidur.

Kandungan anti-oksida yang memulihkan tenaga pada sel kulit juga turut memberikan hasil kulit yang lebih gebu, lembut dan tegang serta berupaya memberikan pantulan wajah yang sihat. Gunakan setiap 1-2 kali seminggu untuk kesan yang lebih menakjubkan. Asyik guna 3 kali seminggu. hehe. Nak kesan yang lebih cepat. Asyik suka dengan dua-dua produk ini bila digabungkan. Hasilnya kulit licin dan terasa segar bila bangun pagi disebabkan oleh semalaman menggunakan produk ini dan kita dapat memulihkan kulit wajah dengan baik. Satu lagi yang best tentang mask ini ialah kita tidak akan rasa macam kita sedang pakai mask di muka sebab bahan-bahan dalam mask itu sendiri terasa ringan saja bila sapu dimuka.

CARA PENGGUNAAN
Gunakan masker selepas wajah di cuci bersih serta toner digunakan. Untuk hasil serta merta, dicadangkan untuk menggunakan Lumiscience°TM Intipati Pencerah (Illuminating Essence) atau Serum Penghidrat (Hydrating Serum) sebelum menyapu Masker Penyeri Malam. Ratakan atas permukaan kulit dan leher dengan urutan perlahan selama 30saat untuk memastikan serapan ke dalam kulit. Gunakan sebelum tidur dan boleh dibiarkan semalaman dan bilas di pagi keesokannya.
Brightening Enzymatic Refiner berlainan dengan krim pengelupasan yang biasa, produk pengelupasan ini adalah berasaskan gel. Di formulasikan dengan bahan seperti papaya, enzim pengelupasan yang lembut ini bertindak untuk menanggalkan sel kulit mati yang terdapat di permukaan kulit wajah dan menggalakkan pembaharuan sel kulit yang baru. Ekstrak Silver Vine dan AlphaMelight™ yang terkandung dalam produk membantu dalam menjadikan kulit lebih berseri.

Ekstrak Hamamelis, Aloe serta Vitamin B5 menghidratkan serta melembutkan kulit wajah. Penggunaan yang beterusan akan memberikan raut wajah yang cerah berseri serta tona wajah yang lebih sekata. Setakat yang Asyik telah pakai tiada lagi pengelupasan yang teruk. Produk ini yang paling best ialah boleh menghilangkan bintik hitam diwajah kita especially dibahagian hidung Asyik. Memang itu masalah utama Asyik. Cara nak guna pun mudah.

CARA PENGGUNAAN
Ratakan satu lapisan gel atas kulit yang bersih dan kering. Pastikan gel diratakan pada seluruh wajah serta leher untuk perawatan yang seimbang. Untuk bahagian wajah yang berjeragat, tambahkan lapisan yang lebih tebal untuk perawatan maksima.

Urutkan gel secara turutan bergelang ataupun berarah bulatan untuk tiga saat dan biarkan selama lebih kurang tiga minit lagi sebelum membilas muka. Semasa membilas, basahkan tangan dan urutkan muka secara perlahan untuk melembutkan sel-sel mati yang akan disingkirkan. Gunakan produk 1-2 kali seminggu untuk hasil yang optimum.
Overall:
Illuminating Essence - Rated 5/5 (Price - RM129)
Eye & Lip Makeup Remover - Rated 4/5 (Price - RM49)
Brightening Overnight Mask - 4.5/5 (Price - RM99)
Brightening Enzymatic Refiner - 4/5 (Price - RM69)
Packaging - bentuknya mudah dipegang, cantik dan sangat eksklusif. - Rated 4/5

InshaAllah kalau boleh nak teruskan pakai produk ini. Best okay. ;)

Visit :
Instagram : Neesya Skincare 
Facebook : Neesya Skincare
Website : NEESYA Skincare

Till Next Entry.
Love, Asyik.