Friday, November 28, 2014

October Shopping Haul

Assalamualaikum,
Seperti biasa Asyik suka berkongsi dengan korang item-item yang Asyik beli. Yang mungkin korang akan berminat untuk dapatkannya juga. Tapi point utama not too expensive lah all the items. All the items yang Asyik beli memang betul-betul digunakan dan kebanyakannya dah nak habis pun digunakan bulan ini. hehe. 
For the first time Asyik cuba koleksi makeup dari jenama COLLECTION. Asyik cuba lipstick, compact powder dan mascara. Yang lain semua okay kecuali lipstick mereka. Warna dia cantik tapi bila apply pada bibir texture dia agak kasar disebabkan oleh ada bling-bling pada texture itu. Agak kurang selesa bila apply pada awalnya tapi bila dah lama guna warna dia memang cantik sebab bibir kita nampak shining sikit. hehe
 Compact powder dari COLLECTION setakat ini Asyik puas hati. Hampir separuh dah Asyik guna. Texture lembut dan sesuai dengan kulit Asyik. Cuma dia tak sediakan sponge sekali jadi nak guna kena beli sponge sendiri yea.
Last dari COLLECTION ialah DOES IT ALL Waterproof Mascara. Ini pun best juga sebab bulu mata tak bergumpal bila pakai. Cantik dan nampak macam natural.
PIXY Cleansing Lotion barang wajib untuk guna setiap hari. Mudah untuk tanggalkan makeup dan kotoran dimuka tanpa ada sisa-sisa atau warna hitam yang tinggal. Habis semua dia sapu licin dan tak pedih kalau disapu pada bahagian mata.
Parfume ini Asyik beli waktu jalan-jalan kat Publika. Nampak comel dan unik dan baunya memang Asyik suka. Segar dengan bau buah-buahan. Harga pun murah jea. Ini pun dah tinggal separuh kot Asyik guna.
HANNA'S SECRET satu lagi produk baru yang Asyik cuba. Bau wangi tapi kurang tahan lama. Asyik beli 3 item ini dalam RM180. Boleh beli kat AEON.
Wajib setiap bulan akan beli shawl. Shawl yang terbaru Asyik suka dari ZAWARA. Dua warna ini yang Asyik tertarik untuk beli.
Perincian yang ada pada shawl ini yang buat Asyik jatuh cinta.
Bag fushia ini beli masa jalan-jalan di Kelantan. Mudah nak bawa barang untuk pergi kerja dan tahan lasak.
Purse yang cute ini sudah semestinya Asyik beli sebab warna dia comel dan Asyik memang dah takde purse yang cantik. haha. Semua dah nak reput. Nampak sangat kan selalu buka purse!
This cute handbag Asyik beli dekat event di Subang. Dapat dengan harga RM20 saja. Itu yang Asyik terus ambil dan cantik satu hal.
Last sekali necklace ini. Unik dan tali dia boleh dipanjangkan. Harga dalam RM15++.
Setakat ini itu jea yang dapat Asyik kongsikan. 

Till Next Entry.
Love, Asyik.

Sunday, November 23, 2014

Sculpture Workshop with Rare Gallery and Glam Deko

Assalamualaikum,
For the first time Asyik join scuplture workshop organize by Rare Gallery and Glam Deko Magazine. Antara pengalaman terbaru yang semua orang patut rasa. Event ini mendedahkan kita tentang sculpture yang mungkin orang selalu tak pandang sangat yang nilai scuplture ini adalah tinggi dan unik. Nampak macam mudah tapi sebenarnya proses untuk dapatkan yang terbaik dan bernilai sangat susah. Tambahan pula kalau ia adalah handmade. Satu sahaja dalam dunia, memang susah untuk duplicate benda yang sama sebab mereka sangat menitikberatkan hal-hal macam ini. Keistimewaan sculpture ini ialah rekaannya sangat unik dan boleh dijadikan perhiasan dalam rumah dan anda sahaja yang akan memiliki karya seni itu.

Pada sesi pengenalan kami di dedahkan dengan paper clay. Clay yang diperbuat dari kertas kitar semula dan boleh dibentuk menjadi sculpture yang menarik. Kami diberi peluang untuk membuat sculpture sendiri dan boleh membawa pulang sculpture tersebut. Nampak macam mudah nak buat sculpture ini tapi bila dah cuba sendiri agak penat juga untuk dapatkan bentuk yang cantik. Jadi seharusnya kita menghargai karya seni yang ada di persekitaran kita.
Ini dia Paper Clay.
Sesi percubaan menggunakan paper clay. Hancur memang takde skills untuk ini. hehe
Hasilnya yang tak cukup sifat. haha. Nak buat macam lain tapi jadi lain. Okay takpe first try.
Antara hasil kerja peserta-peserta yang lain. Hebat juga diaorang punya skill.
    
Selepas sesi buat sculpture kami di beri pendedahan tentang handmade jewellery . Serius kagum dengan hasil kerja mereka yang seharusnya mendapat pujian.
Jewellery ini memang unik malah ada yang dah bertahun lamanya tapi masih elok kerana menggunakan material yang sangat berkualiti. InshaAllah suatu hari nanti nak juga merasa jewellery macam ini.
Okay sampai sini saja pendedahan tentang workshop ini. Kalau ada yang dapat jemputan atau terlihat mana-mana event yang berkaitan sculpture atau jewellery ini cubalah join. Berbaloi untuk dapatkan pengalaman dan ilmu yang baru.

Till Next Entry.
Love, Asyik.

Thursday, November 20, 2014

Food Review : Pak John Steamboat

Assalamualaikum,
Esok hari terakhir minggu ini untuk bekerja dan kemudian kita dapat bercuti. Masih belum ada tempat untuk 'hang out' dengan family atau kawan-kawan? Asyik ada tempat menarik yang korang boleh pergi. Pak John Steamboat and BBQ yang bertempat di eCurve Mall, Mutiara Damansara. Cawangan eCurve Mall merupakan cawangan kedua Pak John Steamboat yang berkonsepkan buffet. Lebih dari 100 jenis bahan-bahan steamboat yang korang boleh makan dengan satu harga sahaja dan murah.

Untuk pengetahuan korang, kat sini mereka sediakan pelbagai jenis sup steamboat iaitu Beef Bone Soup, Chicken Soup, Miso Soup, Prawn Soup dan 2 pilihan sup istimewa iaitu Tomyam Soup dan Curry Soup. Asyik dah rasa Prawn and Tomyam Soup. Dua-dua sedap. 

Kemudian yang istimewa kat sini mereka ada 4 jenis premium item yang korang memang kena cuba; Abalone Slices, New Zealand  Lamb Slices, Australia Beef Slices and Smoke Duck Breast. Serius Asyik suka sangat dengan semua item istimewa diaorang ini. Sedap sangat-sangat tak tipu okay! Premium item ini korang kena minta dengan chef di dapur, sebab makanan ini tak boleh terdedah diluar sebab cepat kering dan kualiti akan terjejas. Pak John Steamboat memang mementingkan kualiti makanan diaorang. 

Kalau korang rasa nak makan dengan sos yang sedap dan suka kan pedas boleh cuba Homemade Pak John Steamboat Signature Sauce. Ada Thai Sauce, Belacan Sauce (recommended pada yang suka pedas), Sweet Sauce, Thai Green Chili, Soya Sauce, Garlic Chili Sauce dan yang terbaru ialah Pineapple Sauce.

Belum cukup dengan semua itu korang boleh cuba dessert yang terdapat di Pak John Steamboat iaitu Pak John Kaya Ball, Waffle, Ice Cream, Pudding dan buah-buahan. Semua sedap yea. Puas hati dapat makan kat sini. Istimewa pada hari minggu, Pak John steamboat menyediakan kumpulan Voxsape untuk menghiburkan korang dengan lagu-lagu yang terbaik dari mereka dari jam 6 petang sehingga 10 malam. Muzik akustik yang sedap didengar waktu makan. Memang layannn habis.
 Bahagian kegemaran Asyik ini.
New Zealand  Lamb Slices, Australia Beef Slices and Smoke Duck Breast banyak kali Asyik makan.
 Nak makan corn in cup? Boleh buat sendiri. Makanlah banyak mana pun boleh.
Set buffet "All You Can Eat" di Pak John Steamboat & BBQ pada Isnin hingga Khamis adalah RM36++ dan pada Jumaat hingga Ahad RM39++ sangat berbaloi-baloi untuk korang makan banyak-banyak. Waktu operasi dari jam 10am-10pm. Apa lagi ajak kawan-kawan dan family pergi makan kat Pak John Steamboat. Gerenti puas hati.

Restoran Pak John Steamboat dan BBQ
Lot LG 13A dan LG 15, Lower Ground Floor, eCurve, No. 2A, Jalan PJU 7/3
Mutiara Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

Rated: 5/5
Till Next Entry.
Love, Asyik.

Photo by Me and Giorgio Izas.

Tuesday, November 18, 2014

Look Post : Lips Like

Assalamualaikum,
For beautiful eyes, look for the good in others; for beautiful lips, speak only words of kindness; and for poise, walk with the knowledge that you are never alone. - Audrey Hepburn
Till Next Entry.
Love, Asyik.

Monday, November 17, 2014

Food Review : Dope Alley, Boat Noodle

Assalamualaikum,
Masih tercari-cari tempat untuk bersantai sambil relax? Sekarang tak perlu risau dah ada satu tempat yang Asyik nak suggest kan untuk korang. Tempat ini sesuai untuk semua peringkat umur. Yang paling best makanan diaorang memang kaw kaw punya terbaik. Speciality in BOAT NOODLE and ICE CREAM. Boat noodles yang tengah hangat sekarang korang boleh makan kat sini. Lagi sedap dan gerenti halal. Owner Islam dan rakyat Malaysia. 

Diaorang sangat menitikberatkan tahap kualiti makanan yang disediakan. Ada chicken dan beef untuk pilihan korang. Banyak lagi makanan menarik yang berasal dari Thailand disini. Contohnya macam Som Tam Kai Kam, mana nak dapat Somtam yang best, hanya kat sini korang boleh makan dengan harga yang berpatutan iaitu RM7.90 pastu banyak dan sedap. Bila mula pukul 7 malam korang dah boleh order BBQ/GRILL. Ada kerang bakar, sotong bakar dan daging bakar.

Untuk yang suka makan nasi boleh cuba Dope Alley Fried Rice. Sedap sungguh macam makan kat Thailand. hehe siap dengan chicken wing lagi. Serius korang takkan menyesal datang sini. Asyik pun tengah cari masa nak pergi lagi. Kalau dekat dengan tempat kerja dan rumah setiap hari dah pergi.

Kedai ini baru beroperasi tapi sambutan hangat boat noodles and Thai food lover memang terbaik.

Boat noodle yang sudah pasti sedap dan HALAL. RM1.90 semangkuk.
Ini bukan air orange yea. Ini nama dia Nanas Rambutan Asam Boi. hehe. panjang betul nama tapi rasa dia perghhh sedap okay. Mula-mula macam ragu-ragu nak minum sebab sedap ke bila makan semua tu sekali dan Dope Alley dah buktikan memang sedap.
Som Tam Kai Kam favourite Asyik. Rasa dia haishhh meleleh-leleh air liur. Sedapnya!
Kulit ayam yang digoreng ranggup. Boleh makan dengan noodle atau apa saja yang korang suka.
Kerang yang dihidangkan dengan sweet and spicy sauce. Untuk pengetahuan korang sauce dikedai ini memang diaorang buat sendiri.
Inilah Dope Alley Fried Rice. Cukup lengkap semua.
Yang ini pula bukan air carrot tapi Thai Milk Tea. RM3 saja tapi puas hati minum.
Ada banyak lagi meat balls diaorang tapi Asyik sempat cuba Chicken meat balls saja sebab dah kenyang sangat. Yang pasti sauce mereka original hanya kedai ini saja yang ada.
Nak tahu kat mana tempat ini? Senang jea. 
Visit FB: https://www.facebook.com/dopealleyss15
Insta : dopealleyss15
Address : Beside Ambank SS15 (same row with burger factory and coffea coffee)

Rated : 5/5
Selamat menjamu selera.

Till Next Entry.
Love, Asyik.