Saturday, April 6, 2013

WHO'S FOOD LOVER? - Spaghetti with Tomatoes Mushroom

Assalamualaikum,
Hari ini buat pertama kalinya Asyik nak berkongsi resepi dalam blog Asyik Maiburogu. Dalam sejarah hari ini ada resepi dalam blog. hehe. Sajalah nak berkongsi, mana tahu ada yang suka dan bolehlah mencuba. Asyik nak berkongsi resepi untuk buat Spaghetti with Tomato Mushroom (ala Penang). haha. Hope korang suka.

Step 1
INGREDIENTS

Spaghetti Pasta (ikut suka koranglah nak banyak mana).
Tomatoes Paste with Mushroom
Mincemeat
Fish Balls
1 Carrot
1 Yellow Onion
3 Tomatoes
2 red and green chillies
Fresh Parsley
Salt
Chilies Sauce




Step 2

Chopped all the carrot, yellow onion, red and green chilies and tomatoes. 
(potong jeala macam mana bentuk yang korang suka).



Fish balls pun potong kecil-kecil.


Step 3

Tumiskan bawang dan cili yang telah dipotong kecil-kecil tadi sehingga berbau wangi kemudian masukkan tomatoes paste and mushroom dan tambah air sedikit (ikut kesesuaian bahan yang korang nak guna).

Kemudian apabila bahan-bahan tadi dah mula berbau sedap masukkan pula daging cincang disusuli dengan carrot and tomato yang dipotong kecil-kecil tadi dan tak lupa fish balls.

Tunggu sehingga semua bahan masak dengan baik. Tambahkan sedikit garam kedalam sauce yang kita buat tadi dan sedikit cili sos.

Sambil menunggu bahan-bahan tadi masak korang boleh mula merebus spaghetti pasta dan campurkan sedikit garam.



Dan siap boleh dimakan sekarang. Mudah jea kalau semua bahan dah ada. Yummy... boleh makan sekarang. Untuk hiasan tambah fresh tomatoes and daun parsley.


Till Next Entry.
xoxo


4 comments: