Monday, December 31, 2012

Eye Glass Candy

Assalamualaikum,
Anyone kat sini yang masih sudi membaca blog Asyik ini yang masih ingat tentang eyeglass candy. I don't know if kanak-kanak skrg makan ke tidak coklat ini but zaman Asyik dulu memang suka sangat dengan coklat ini. Kalau sekarang mungkin korang beli M&M kot. hihi. This coklat cute kan. Tak ku sangka zaman kanak-kanak ku dulu awesome juga. Sape tak pernah makan coklat ini memang rugilah. Banyak terjual kat kedai runcit dan kalau ada dengar bunyi loceng kat luar rumah dan nampak motorsikal pakcik India yang jual roti confirm akan tahan dan beli coklat ini. haha. Zaman kecil memang best. Tak perlu pun nak risau yang bukan-bukan. Yang kita tahu masa itu dapat makan dan dapat main dah cukup seronok. Semakin kita membesar semakin banyak cabaran yang perlu dilalui tapi takpe semua itu untuk mematangkan diri kita supaya lebih maju kehadapan. Betul tak? hihi. Anyway, Selamat tinggal kenangan 2012 dan selamat datang 2013. Happy new year untuk kengkawan semua. 



Till next entry. 
xoxo

Sunday, December 30, 2012

Look Post: ArtWork

Assalamualaikum,
Kali ini Asyik nak share artwork dari salah seorang classmate Asyik iaitu Firdaus Mahadi. Dia memang hebat dalam seni kaligrafi dan photography. Korang boleh tengok semua work dia dekat SINI dan SINI. Hebat kan. Yang Asyik tengah bergambar bersama tu adalah untuk projek terakhir untuk menghabiskan master in art and design. Studio dia bersebelahan dengan studio Asyik jea. Kalau nak ke studio Asyik kena melalui studio dia dulu. Bila lalu mesti terpegun sebab work dia sangat detail dan kemas. Nampak kerajinan dia. Dalam artwork dia memang ada terselit kaligrafi yang sangat cantik. Kagum dibuatnya bila tengok sebab Asyik tak mampu kalau nak buat macam itu. hihi. 






Yang dibawah ini adalah sculpture yang dibuat oleh Giorgio Izas untuk assingment dia yang terbaru. Sculpture yang dibuat adalah berdasarkan Josef Albers, salah seorang pensyarah di Bahaus school of art.

Sculpture Title: "LIFE" 6x5 inches on ArtCard
This sculpture created base on 'Op Art-ism'(1964).

“Life is like a stairs. each level of the stairs is equated with human life from different perspectives. There are those who are above and some are below. Yet all of these level is only created by human view. In fact, all human are same at ALLAH views. What is different between each human is the practice throughout his life ...” - Izham Zainul (2012).




Yang atas ni majalah Asyik beli. haha.
Till next entry.
xoxo

Tuesday, December 25, 2012

Daiso

Assalamualaikum,
Daiso satu tempat yang menyeronokkan bagi Asyik sebab kat sini semuanya berharga RM5. Selalunya Asyik akan ke Daiso Sunway Pyramid. Setiap kali masuk pasti ada yang akan melekat kat tangan ini. Tak pernah bosan kalu masuk Daiso. Dari sekecil-kecil barang sampai yang besar memang semuanya menarik cuma duit jea tak berapa nak menarik kalau nak beli semua barang. haha. Yang terbaru Asyik jumpa satu bag Hello Kitty yang boleh mengisi syiling kedalamnya tapi Asyik tak letak syiling pun Asyik letak handphone. haha. Comel sangat-sangat. Kalau peminat Hello Kitty macam Asyik ini mungkin akan terus beli tanpa mengira duit. haha. Satu lagi yang Asyik jumpa ialah wooden box yang classic. Asyik suka sebab nampak english style gitu. Kononnya boleh letak dalam bilik dan isikan bunga segar. wahhh. mesti cantikkan.

Hello Kitty Coin Purse.

Wooden Box.

Till next entry.
xoxo

Monday, December 24, 2012

Wedding Cikgu Fira & Cikgu Nazirul (23 Dec 2012)

There is no more lovely, friendly and charming relationship, communion or company 
than a good marriage. 
~ Martin Luther ~

Assalamualaikum,
Alhamdulillah makin ramai kawan-kawan Asyik yang dah menamatkan zaman bujang mereka. Yang terbaru ialah Cikgu Fira. Kawan dari zaman diploma masa kat UiTM Sri Iskandar. Tahniah diucapkan. Semoga kekal selamanya hingga ke akhir hayat. InsyaAllah. And thank you for inviting me. Kalau tidak memang tak merasala lauk pauk kenduri kamu Fira. hihi. Congratulation again. Tapi ada satu cerita yang kelakar masa kat wedding Fira ini. haha. Seriously kelakar.

Auntie/Mak Fira: Sampai juga kamu yea.

Me: Assalamualaikum, a'ah baru sampai.

Auntie/Mak Fira: Waalaikumusalam, Mak xdatang sekali ke?

Me: *Blur* (dah serba salah nak jawab apa) mmmm. Sambil salam Asyik mengangguk tak datang makcik.

Auntie/Mak Fira: Ini pun pengantin juga ini. (sambil dia menceritakan kat pakcik sebelah dia).

Me: Hanya mampu tersenyum dan dalam hati berkata 'pengantin?mak xdtg sekali?eh, ni baru 1st time aku datang, mcm mana pula dia boleh kenal mak aku'. Siap dengan ayat pengantin lagi. Saya belum kahwinla makcik. haha. (Senyum dan terus pergi makan jea). haha. Dah serba salah nak makan kat situ sebenarnya. Buat tiba-tiba ada orang lain yang datang cakap benda yang sama habislah. kih2

This is weird!. haha. Makcik saya minta maaf sebab mengiyakan jea tadi, sebab terkejut. Reaksi makcik itu sangatla membuatkan Asyik hilang kata-kata, sebab dia sangat peramah. Seolah-olah dia dah kenal Asyik sangat lama. Sapa pula lah yang pelanduk dua serupa dengan Asyik ini. Cepat tonjolkan diri kamu!..hihi Papehal pun wedding ini meriah. Tahniah.















    

    

     
Till next entry.
xoxo

Sunday, December 23, 2012

Look Post: War Room

Assalamualikum,
War room? Nama pun dah macam nak pergi berperang tapi sebenarnya war room ini adalah bilik untuk pelajar-pelajar master art & design membentangkan atau meletakkan hasil karya mereka untuk dikritik dan diberi markah. Sebab itulah dipanggil war room. Disinilah work kita akan dikutuk atau sebaliknya. Kadang-kadang memang seram sejuk jadinya. Yang didalam gambar dibawah bukan work Asyik yea. Asyik dah lepas masa part 01 dulu. hihi. Ini work Giorgio Izas. Selamat berjuang sehingga keakhirnya. Asyik dah tak sabar nak habiskan final semester. InsyaAllah selesai pada bulan januari 2013 nanti. 

Work yang berlatarbelakangkan tentang identiti Kelantan. Good Job.



Till next entry.
xoxo

Saturday, December 22, 2012

Durian Crepe Awesome

Assalamualaikum,
Tak nak citer panjang Asyik cuma nak cakap yang Asyik baru jea cuba durian crepe. heee. Lambat sikit kan. Seriously durian crepe yang Asyik makan ini sangat sedap. Terasa macam makan durian tapi lebih berkrim. Nak order lagi lah. Sedapnya. heehee.. Only RM10 untuk 5 ketul.


Till next entry.
xoxo

Friday, December 21, 2012

Laksa & Cendol Bergerak

Assalamualaikum,
Salam Jumaat untuk semua. Sihat?Alhamdulillah kalau sihat. Let me share one place and food yang awesome and sedap kat Seksyen 7, Shah Alam. Sesiapa yang tinggal di Shah Alam mungkin pernah makan atau tengok tempat ini. Asyik panggil dia kedai makan bergerak. hihi. Sebabnya diaorang menjual makanan hanya dengan menggunakan kereta, lori, van atau seangkatannya. Walaupun macam itu makanan yang dijual tetap sedap. Dari dulu lagi memang Asyik selalu singgah ke sini sebabnya memang dekat dengan rumah waktu belajar kat Shah Alam dan murah yea. Korang patut cuba Cendol Pulut dan Laksa kat sini sangat sedap. Selalunya diaorang akan berniaga di depan Giant Sek. 7 Shah Alam tu. Jom singgah kat sini.

Cendol Pulut kegemaran Asyik.

Laksa ini teringat laksa yang mak buat. hihi

Tadaaa.. Kedai bergerak..hihi

Menjamu perut yang kelaparan sangat-sangat. haha

Till next entry.
xoxo

Thursday, December 20, 2012

Look Post: Blue Sky

Arithmetic is where the answer is right and everything is nice and you can look out of the window and see the blue sky or the answer is wrong and you have to start over and try again and see how it comes out this time. - Carl Sandburg




Tuesday, December 18, 2012

Postgraduate IIAD Art Talk - 15 Dec 2012

Assalamualaikum,
Art & Design Graduate Seminar is organized by the postgraduate students of UiTM, Shah Alam with the theme of ‘Invention and Innovation in Art & Design’. This seminar is endorsed by UiTM, Shah Alam, in fulfilling the MA Art & Design, for the subject of AMT 756: Graduate Seminar. 

The purpose of this seminar is to provide an insight of the contemporary invention and innovation to conform the concept of diversity in art and design with the combination of three disciplines MA Art & Design’s programs of Visual Communication & New Media, Fine Art & Technology and Design Technology.

The seminar features various topics and discussions by panels from different background in contribution of thoughts and ideas pertaining to the current invention and innovation based on their respective field.

An academic session is designed to encourage academia, students and other interested parties to present their research works, share ideas, discussions and learn from each other on the best practices of implementing new creations and innovations. The students’ papers of relevant topics within the seminar theme will be presented through oral and poster presentations.




With Kak Ida aka Kak Ros (Upin & Ipin).
.
      

With my poster thesis topic.

Group Cenderahati Invention & Innovation in Art & Design.

Group Poster Presentation with Dr. Rosita.


Our Speakers that day.

Goodies Bag sponsor by MOSTI, Karangkraf, KL FASHION GEEK, Kolej Komuniti Selayang, Gedung Kad Kahwin, Dewan Bahasa & Pustaka and Kapten Kertas.

Waiting for the guest.

Then bagi goodies bag.


Dato' Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.
Former Managing Director, PROTON Holdings Berhad.

Ms. Suzy and Mr. Fariz.







All the members from postgraduate IIAD Art Talk.
Congratulation guys for an excellent event.