Monday, August 29, 2011

MINI BAG FOR RAYA..

Assalamualaikum,
Raya is coming so close. So prepare bags for your outfits. Here I suggest Mini Bag for Hari Raya Aidilfitri. Leave that back-breaking bag at home and invest in arm candy that is small and perfectly formed.

Source : WHOWHATWEAR


Source : LOOKBOOK.NU

Saturday, August 27, 2011

MERDEKA JIWA, MERDEKA TUTUR BICARA


Assalamualaikum,
Setelah menjamah makanan untuk berbuka puasa tergerak hati untuk menulis serba sedikit tentang hari kemerdekaan negara kita yang tercinta iaitu Malaysia. Anda sudah merdeka kah? Apa istilah merdeka bagi anda atau merdeka ini sekadar bebas dari tangan penjajah. Tahun ini kita menyambut hari kemerdekaan yang ke-54 tahun. Dalam kesibukan harian yang mengejar kita dan memaksa kita untuk menerima segala arus permodenan sudahkah anda merdeka tutur bicara. Maksudnya di sini adakah anda seorang yang berbudi bicara atau beradab sopan apabila berkata-kata.

Tidak kiralah dari mana asal usul kita samada dari Penang, Kedah, Kelantan, Johor, Perak ataupun satu Malaysia sekalipun. Tetapi adakah anda sedar bahawa setiap bait bicara anda masih belum berubah atau masih belum merdeka. Bagi saya kita sebagai orang yang lebih muda sepatutnya kita haruslah lebih menghormati orang yang lebih tua walaupun kadang-kadang orang yang lebih tua dari kita masih belum merdeka tutur bicaranya. Dengan kelembutan yang kita keluarkan dari mulut kita sudah pasti suatu hari nanti beliau akan sedar betapa hina dirinya sendiri ataupun beliau sendiri akan merasa malu dengan sikapnya sendiri. Memang kadang-kadang kita akan merasa marah dengan mereka yang bersikap kurang ajar tetapi janganlah kita mengajar mereka cara yang kurang sopan. Sekiranya anda masih belum dapat menegurnya, lebih baik anda berdiam diri dan berdoalah semoga beliau akan berubah.

Janganlah kita sesekali merasa bangga dengan status ataupun taraf hidup kita kerana dalam sekelip mata Allah S.W.T boleh mengambilnya. Bersyukur dan beradab sopanlah supaya anda lebih diberkati oleh-Nya. Kadang-kadang saya berasa malu untuk bersembang dengan orang yang bercakap terlalu kuat, yang langsung tidak mempedulikan orang lain yang berada di sekelilingnya. Ingatlah bahawa apa yang anda suarakan dan lontarkan menunjukkan sikap dan tingkah laku anda. Sebagai seorang wanita saya rasa kita tidak perlu menjerit atau meninggikan suara apabila berbicara dengan kawan-kawan ataupun ahli keluarga anda. Gunalah suara yang boleh didengar oleh rakan yang sedang anda bercakap sahaja. Tidak perlulah orang disekeliling anda mendengarnya juga. Tidakkah malu orang lain mendengar bual bicara anda tambahan lagi sekiranya anda sedang mengata orang lain. Tabiat mengata orang ini juga sesuatu yang sangat-sangat tidak baik. Tersilap kata boleh menjadi fitnah.

Sempena hari kemerdekaan yang ke-54 dan bulan Ramadhan yang bakal berakhir ini, marilah kita berubah sikap dan berubah cara percakapan kita agar lebih sopan dan manis apabila didengar. Sejauh mana sekalipun kita pergi atau mengembara ingatlah budi bicara amat penting dalam kehidupan seharian kita. Hilanglah identiti Malaysia sekiranya tiada kesopanan dalam berbicara. Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-54 dan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin. Semoga semuanya disambut dengan tawa hilai gembira dan penuh kesyukuran.

Pastels..

Assalamualaikum,
Over the course of a calendar year, fashion's typical palette progresses along a linear color gradient. If you stepped back and surveyed the whole thing, it would have an ombre-like look, with light and white hues in spring shifting into darker, earthier tones come fall. But quite the opposite is happening this season, as spring's playful neons are getting diluted and turning into warm pastels for late summer and early fall. Whether it's sky blue, butter yellow, or baby pink, these lovely shades are popping up everywhere and on everything from tailored trousers to ladylike dresses. And as evidenced by such stylish ladies as Diane Kruger and Solange Knowles, the result is decidedly fresh, hence the reason we're spotlighting this new color scheme in today's Trend Report! (Source : WHOWHATWEAR)

All the pale pastels are really inspiring me lately, I have become obsessed with lilac purples again, the light blues, pink and the nudes and whites. I love the whimsical look of the flowers and the white lace. Everything is just so pretty and beautiful. Anyone who wear pastels color will always looks sweet and soft.

Source : WHOWHATWEAR

Source : LOOKBOOK.NU 

Source : LOOKBOOK.NU


Beautiful Hoodie..

Assalamualaikum,
Hye beautiful. This entry shows how hoodie can be something interesting to our style and also something interesting to wear. Check out picture below..

Source : TeaLoveCoffee

Source : Fatouna

Thursday, August 25, 2011

Gladiator Shoes..

Assalamualaikum,

So, what's so big about gladiator shoes, anyway? Hopefully this article will answer that question. For one thing, let's talk about adaptability. Virtually anyone ' rich or poor, young and old ' can buy them. If you're looking for a pair and you can't find one in whatever pattern, price range or material you can think of, you're not looking hard enough. Secondly, they're so trendy that they can turn anyone's head no matter the occasion. They can be worn with jeans or a cocktail dress if that's your pleasure. No matter where they go, they're sure to be noticed, and they don't require a lot of accessorizing to make them special. Third, comfort. Why? Their open-toed style allows the feet to breathe, which makes them perfect for summer. 

But what sort of gladiator shoe is right for you? Here are a few suggestions. Knee-length shoes can turn that ugly duckling into a beautiful swan. If you have an elegant figure and long, slender legs to flaunt, these shoes are the perfect accompaniment to a short dress. The whole ensemble will, to put it plainly, knock your admirers off their feet. Ankle length shoes look good on anybody. Try pairing them with anything from jeans to shorts to Capri and long skirts. Wear them to formal occasions or casual get-togethers; it doesn't matter! If you have skinny ankles, consider wearing a pair equipped with lacy straps. If your ankles are thicker, try a pair with broader straps. Either way, their comfort and adaptability make them a must-have for anyone's ensemble. Calf length shoes are great for women with slender legs. You'll always look good when you wear them with shorts, Capri, and skirts that go below the knees. Remember, though, that gladiator shoes are open-toe shoes, so the condition and appearance of your feet will have a lot to do with how good these shoes look on the wearer. Chipped paint, broken nails and dirty feet can spoil the whole effect and give you attention you don't want, no matter how gorgeous your shoes are.

Source : Gladiator Shoes

Source : WhoWhatWear

Source : Pjfrenz.net

Source : HotBeautyHealth

Source : LOOKBOOK.NU

Wednesday, August 24, 2011

Kisah Sebelum Hari Raya..

Assalamualaikum,
Sebelum hari raya semua sibuk beli baju raya, kuih raya, langsir baru, tukar sofa baru, permaidani baru, hp baru..Kalau boleh semua nak serba baru kan tapi untuk tahun ini family Asyik hanya pakai apa yang sedia ada sekadar tukar sikit-sikit jea. Kisahnya kat sini sebelum raya mesti kuih raya dah mula tinggal sikit sebab dok melantak jea tengah-tengah malam. Mak tak tahu pun..hihi. Mesti terkejut nanti bila tengok kuih raya dah tinggal sikit..hihi..Sorry.. Tak boleh tahanla, teringin pula nak makan kuih raya sekarang nih. Nanti dah raya kurang dah makan kuih raya tapi mula la melantak lemang, ketupat bagai. Kuih favourite Almond London, mana-mana kuih yang ada coklat memang Asyik suka, kuih Semprit and Tart Nanas pun sedap juga. Banyak tak terkiralah. Satu lagi kuih favourite resepi dari Mak Asyik nama kuih tu Suci Dalam Debu..haha..Jiwang kan nama dia sebabnya kuih tuh bersalut dengan serbuk warna putih. Serbuk apa ntahla. Nantila boleh minta resepi kuih tuh. Sedap sangat. Disamping itu kuih-kuih klasik tetap sedap contohnya macam kuih Bahulu, kuih Kapit, kuih Loyang dan banyak lagi. Lastly, Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Asyik Maiburogu. Mohon maaf sekiranya ada kekasaran bahasa di sini.


Kuih Bahulu

Kuih Kapit aka Love Letters

Kuih Loyang

Source : Google

Tuesday, August 23, 2011

Little Leather Jackets..

Assalamualaikum,
Back to fashion style. Leather jacket have so many fans. No other outerwear item matches the attitude and versatility of a leather jacket. Perfect for every family member, the leather jacket can go with everything from jeans to cashmere and last for years. Take proper care by storing leather on a sturdy hanger coat hanger and wipe off spills and dirt immediately. Black is the top color choice.




Source : Oldnewcharm
Source : WhoWearWhat

Monday, August 22, 2011

IELTS So Expensive..

Assalamualaikum,
Korang pernah dengar tentang IELTS atau International English Language Training System? Or korang dah pernah ambil? If pernah please share with me serba sedikit because I terpaksa mengambilnya nanti. Boleh la share sikit tips untuk menghadapi test tersebut. Bukan mudah nak lulus kan tapi kalau ada usaha InsyaAllah boleh. Asyik pun risau juga sebab harganya pun mahal, memang kena buat betul-betul. Sanggup ke nak bayar RM570 untuk kali ke 2.. Mestila tak nak kan. Asyik risau sangat sebab English pun berterabur lagi and yang paling merisaukan bila part speaking. Memang gementar tak payah cakaplah. If ada yang pernah ambil please share with me.

Tak lama lagi kembali lah ke sekolah semula..huhu..Kelas oh kelas..

Saturday, August 20, 2011

Iftar At Ward

Assalamualaikum,
Selamat sudah kita berpuasa untuk hari ke 20. Lebih kurang lagi 10 hari dapatlah kita menyambut hari raya. Sudah siap ke persiapan untuk berhari raya? Sudah beberapa hari Asyik berbuka puasa di ward. Walaupun di ward tapi takpe sebab adik-adik selalu datang dan berbuka puasa sekali. InsyaAllah esok mak Asyik dah boleh keluar hospital. Tak sabar nak shopping untuk raya sebab sebelum ini memang tak sempat langsung nak bershopping. Semuanya sibuk dengan hal masing-masing. Alhamdulillah everything will be ok. Terima kasih pada yang sudi komen pada entry Asyik dan yang sudi singgah di blog Asyik Maiburogu. Terima Kasih banyak-banyak. 

Friday, August 19, 2011

Check Up and Check In Terus..

Assalamualaikum and Good Morning..
Selamat hari Jumaat, semoga hari ini kita semua diberkati dan diberikan kesihatan yang baik oleh-Nya..Sudah 3 hari 2 malam Asyik menemani mak Asyik di hospital..Disebabkan kesihatan yang tidak menentu maka terpaksa dimasukkan ke hospital untuk pemeriksaan selanjutnya. Sebelum dimasukkan ke hospital Mak Asyik sebenarnya datang untuk buat check up seperti biasa tapi kerana tahap kesihatan yang kurang baik maka mak Asyik terpaksa dimasukkan ke wad di KPJ Specialist Bandar Perda, Penang. Tahap kesihatan mak Asyik memang kurang baik tambahan pula bila bulan puasa, gastrik makin menjadi-jadi dan memang tak boleh puasa buat masa sekarang. Bila buat pemeriksaan, perut mak Asyik luka-luka seperti ulser. Sebab itula pedih sangat didalam perut ditambah pula dengan sakit kepala. Yang paling merisaukan ialah injap mak Asyik sebab sebelum ini pernah buat pembedahan memasukkan belon ke dalam jantung supaya injap dapat berfungsi dengan baik, jadi takut apa-apa yang teruk terjadi lebih baik dimasukkan ke hospital dengan segera. Buat masa sekarang memang keadaan mak Asyik belum pulih sepenuhnya, masih sakit perut dan pening. Keadaan jantung setakat ini dalam keadaan baik. Semoga semuanya baik-baik belaka. Hari ini tukar turn adik Asyik pula jaga Mak kat hospital. Di hari Jumaat yang indah ini Asyik doakan semoga mak Asyik cepat sembuh dan tak sabar nak beraya bersama. Amin...

-1st day check up     -2nd day kat hospital

View dari luar tingkap bilik hospital..:)

Cepat sembuh yea mak sayang..

Menunggu untuk check up..

Wednesday, August 17, 2011

Denim Always The Smarter Choice..

Assalamualaikum,
Denim ialah salah satu fabrik yang sangat popular, tidak kira sesiapa pasti mempunyai fabrik ini, samada seluar, baju ataupun skirt sebabnya ia sangat selesa malah lebih mudah bergerak apabila memakai denim. Pada pendapat Asyik denim merupakan fabrik yang tahan lasak dan kita akan rasa lebih lincah apabila memakainya.



Source : WHO WHAT WEAR

Tuesday, August 16, 2011

Color Blocking Fashion

Assalamualaikum,
Color Blocking - Kombinasi 3 atau lebih warna di dalam palettes warna. Loud and proud colour combinations make for a dynamic and confident look. 

Colour Blocking

by Gucci

Complimentary colours
  • Team colours from the same family together for a harmonious look - think bright pinks with vivid fuchsias, turquoise with royal blue
  • Keep warmer tones like orange and red together
  • Go for a neutral-toned shoe to keep it simple
Mix it up
  • Work regal purples in with contrasting, fiery oranges
  • Try lime green with melon or rosebud pink for a pleasantly jarring combination
  • Go to town on the look with a loud, contrasting shoe or handbag












Monday, August 15, 2011

Polka Dots Sentiasa Nampak Comel..

Assalamualaikum,
Apa khabar semua? Korang pasti mempunyai sekurang-kurangnya satu item yang bercorak bintik-bintik or polka dots. Polka dots ni selalunya dijumpai pada pakaian kanak-kanak tapi pada zaman sekarang kebanyakan orang dewasa juga meminati polka dots sebabnya ia sangat comel. Polka dots ini memang besifat keperempuanan sedikit. Susah nak tengok lelaki yang memakai pakaian yang bercorak polka dots. If ada korang memang cool..hihi.. Asyik pun banyak koleksi polka dots..




Sunday, August 14, 2011

Modelling Berbling Bling..

Assalamualaikum,
Apa khabar semua? Sudah berapa kali makan hari ini? Selepas berbuka dah bpe kali topup..hihi.. Hari ini Asyik masak sebabnya my mom suruh masak pula, saje nak test skill memasak la tuh..hihi.. Asyik masak sotong masak sos ajer..haha..Tapi sedap ok.. Lepas berbuka Asyik terpaksa menemani adik yang katanya nak pergi audition untuk model, tiba-tiba jer ada orang bagi dia business card and suruh datang audition. Katanya model Celcom tapi untuk Anugerah Industri Muzik tahun depan. Kan Celcom merupakan company yang sponsor AIM jadi mungkin untuk promosi Celcom sewaktu AIM nanti. Asyik pun kurang pasti sangat. Jadi takut yang bukan-bukan terjadi, Asyik pun follow lah adik.. Zaman sekarang ini macam-macam boleh jadi, sebelum yang tak elok berlaku lebih baik kita berhati-hati. Maybe adik Asyik nak mencuba nasib dalam bidang modelling. Pape pun Asyik akan pastikan dia menamatkan pengajian dahulu sekurang-kurangnya mempunyai Ijazah..Itu yang pasti, supaya dapat menjamin masa depan yang belum pasti. So apa lagi Asyik pun ambilla kesempatan ini untuk bergambar. Bukan senang nak lepak-lepak macam ni kat Penang. And sorry picture tak bpe best sebab camera Asyik rosak. :)

Grey scarf from my Mum - Dress by ThePopLook.com


    


My sister blog : TIKAHTANGANGOSSIP