Tuesday, November 1, 2011

WUDHU' PENGHAPUS DOSA..


✿~ Rasulullah saw bersabda :
“Mahukah kalian aku tunjukkan sesuatu yang dapat MENGHAPUS DOSA” Mereka menjawab “ Ya Rasulullah”, jawab Rasulullah “ Menyempurnakan WUDHU' ketika waktu sukar dan memperbanyakkan LANGKAH ke MASJID serta menunggu solat ke solat yang lain, kerana itu adalah ribath”.
(HR Muslim dan Al -Tirmizi)

✿~ Rasulullah saw bersabda: 
"Sesungguhnya umatku akan dipanggil pada HARI KIAMAT nanti dalam keadaan dahi, kedua tangan, dan kedua kaki mereka BERCAHAYA, kerana BEKAS WUDHU'. "
(HR Al Bukhari no.136 dan Muslim no.246)

>>> "Ambil wudhu' tidak perlu banyak, tetapi biar SEMPURNA. Ini kerana basuhan dengan air itu hanyalah simbolik. Yang hendak DIBASUH bukanlah najis yang ada di wajah dan anggota kita, tetapi KOTORAN DOSA yang dibawa oleh mata, mulut, telinga, tangan dan kaki..." <<<

(✿◠‿◠)

8 comments:

 1. Betul tu.. Besar lagi Pahalanya jika kita Berwudhu' dalam keadaan masih BerWudhu'... Semoga kita di tempatkan dalam golongan2 yang sedikit... Amin... ;)

  ReplyDelete
 2. wohhh.. yeke giorgio ? baru tahuuu :)

  nikisa..good sharing :D

  ReplyDelete
 3. Marliyana Mk: hihi..welcome dear:)

  ReplyDelete
 4. Marliyana: Yup... Tepat sekali... So, after this slalu2 la kita amalkan... ;)

  ReplyDelete
 5. Giorgio Izas: yup..btul tu..terima kasih:)

  ReplyDelete
 6. mama mengalami satu masalah...bila dh berwuduk tulah asek rs nk buang angin..geram betul kadang2..tp takpelah...byk pahalanyaa dgn berwuduk ni..ambil jelah wuduk sekali lagi..

  ReplyDelete
 7. Mama Gee: hihi..kdg2 jd juga mcm tuh tp xpe dpt pahala so ambilla lg wudhu..:)

  ReplyDelete